Boeken in de kerk

Steeds meer kerken verliezen hun religieuze functie. En dan moet er een bestemming worden gezocht, want slopen is natuurlijk zonde. In mijn woonomgeving, Groningen, ken ik kleine dorpskerken die veranderen in een theeschenkerij, expositiezaal, woonhuis, bed en breakfast met het bed achter het orgel (echt waar!), vergaderlocatie, yogapraktijk. In de steden worden de grote godshuizen…

Een zomerzotheid

“Weet jij misschien wanneer Pit komt?” vroeg Lenie Marees, en ze schoof haar stoel wat dichter onder de tuinparasol. Generaties meisjes en vrouwen hebben de boeken van Cissy van Marxveldt verslonden. Ze zijn geschreven voor de Tweede Wereldoorlog en bleven tot ver daarna populair. De reeks over Joop ter Heul is het meest bekend. De…

De verborgen geschiedenis

In de proloog van dit boek beschrijft de verteller een moord. Hij vertelt wie het slachtoffer is, wie de mede-moordenaars zijn, waar en hoe ze hun daad hebben gepleegd. “We waren niet van plan geweest het lijk te verbergen op een plaats waar met het niet kon vinden.”  Na deze twee schokkende bladzijden volgen vijfhonderd…

Het Literatuur museum

Hoe interessant kan een museum over schrijvers zijn? Kijken naar teksten en naar foto’s?  Nou, heel boeiend! Dat bewijst het Literatuurmuseum in Den Haag. Een onverwachte schatkist en… het is er rustig.  Alle tijd om ongestoord rond te dwalen. Het helpt natuurlijk wanneer je van lezen houdt en iets weet van Nederlandse literatuur. Dan is…

Cafe’s en boeken 1 Weymouth

Overal zijn ze te vinden: boekencafe’s. Plekken om iets te drinken en te eten, omringd door volle boekenkasten. Vaak zijn er comfortabele stoelen en banken waar je zonder problemen uren mag blijven zitten.  De sfeer is relaxed en de koffie meestal uitstekend. Overal waar ik kom, zoek ik dergelijke cafe’s. Dit is het eerste deel…

Erebus, biografie van een schip

Op 2 september 2014 werd in de Wilmot and Crampton Bay, in de Canadese Arctische wateren, het wrak van een schip gevonden. Al snel beseften de archeologen aan boord van het onderzoeksschip dat hier de Erebus lag, het meest gezochte schip van de negentiende eeuw. De Erebus, samen met het zusterschip Terror,  was  voor het…

De markayuk van Peru

Diep in de binnenlanden van Peru leven nog steeds nazaten van de roemruchte Inca’s uit de vijftiende eeuw.  In een ondoordringbaar gebied, beschermd door een bewaakte grens, waar ze iedereen doden die een voet op hun grondgebied zet. Soms zijn ze zichtbaar: beelden van steen die zich soepel kunnen verplaatsen in de jungle en hoogvlakten…

Moord in Venetie

In Venetie loert overal onheil. Moordenaars laten hun slachtoffers achter in smalle kanalen, in kerken, in het operagebouw, in de haven. Corruptie verziekt de politie, de banken, de gemeente, de kerk, de maffia rukt op. In oude palazzo’s wonen nog steeds trotse graven met stambomen tot in de Middeleeuwen. Tenminste, als we de detectives van…

De oudste bibliotheek ter wereld

Op 1 augustus 517 schrijft Ursicino, een priester in Verona, onderaan de laatste pagina van zijn manuscript dat hij klaar is met het overschrijven van het leven van Sint Paulus door Sint Jeronimus. Het stuk perkament is er nog, in de Biblioteca Capitolare in Verona. Dat is de oudste nog bestaande bibliotheek in de wereld,…

KinderBoekenHuis in Winsum

Een licht, mooi gebouw met meer dan 30.000 oude kinderboeken! Dat is het KinderBoekenHuis in Winsum (Gron.)  Ik woon er in de buurt en was er nog nooit geweest. Dat gaat veranderen, want het is een geweldige plek om een uurtje rond te kijken. Vrijwilligers ontsluiten en beheren een prachtige collectie kinderboeken. Schoolboekjes, sprookjes, jeugdliteratuur,…