Een zomerzotheid

“Weet jij misschien wanneer Pit komt?” vroeg Lenie Marees, en ze schoof haar stoel wat dichter onder de tuinparasol.

Generaties meisjes en vrouwen hebben de boeken van Cissy van Marxveldt verslonden. Ze zijn geschreven voor de Tweede Wereldoorlog en bleven tot ver daarna populair. De reeks over Joop ter Heul is het meest bekend. De H.B.S.-tijd van Joop ter Heul, Joop ter Heuls problemen, Joop en haar jongen zijn er een paar van. Ze zijn nog altijd verkrijgbaar! Voor meisjes van deze tijd moet er wel een verklarende woordenlijst worden bijgevoegd, zo verouderd is de taal. En het wereldbeeld van Joop en haar vriendinnen staat mijlenver van ons af. Vrouwenemancipatie moest nog uitgevonden worden.

Mijn favoriete Marxveldt-boek is Een zomerzotheid. Het staat al decennialang in mijn boekenkast en ik lees het nog steeds zo nu en dan. Waarom? Omdat het een grappig boek is. Het heeft iets Engels, met tongue in cheek humor. De karakters zijn goed uitgewerkt. De hoofdpersoon Erica, die natuurlijk Pit wordt genoemd, doet haar bijnaam eer aan. De illustraties van Hans Borrebach geven het verhaal een jaren dertig sfeer.

In 1938 is het boek verfilmd. Maar het resultaat was niet geweldig en de film is nooit uitgebracht. Jammer, ik zou graag een bewerking zien in de stijl van de kostuumfilms van de BBC. Daar leent het verhaal zich helemaal voor. Een villa op de Veluwe, een groepje HBS-meisjes van goede familie. Een club Leidse studenten, met o.a. een echte jonkheer. En dan persoonsverwisselingen, romantiek onder de kastanjeboom, tennispartijtjes en dansavondjes.

In 2017 verscheen de biografie van Cissy van Marxveldt, het pseudoniem van Setske Beek-de Haan, 1889-1948) . De biografe, Monica Soeting, had moeite om materiaal over haar hoofdpersoon te vinden. Er waren nauwelijks brieven bijvoorbeeld. Wel kon ze met twee kinderen van Beek spreken. De verhalen over de HBS-jaren van Joop ter Heul hadden wel autobiografische elementen. Setske woonde een paar jaar in Engeland. en genoot daarvan.
Maar daarna deed ze vooral haar best om een nette, gehuwde en welgestelde dame te zijn. Ze schreef bewust onder pseudoniem en verzweeg dat ze thuis de (succesvolle) kostwinner was. Haar huwelijk was niet gelukkig, haar man verliet haar. Ze stierf kort na de Tweede Wereldoorlog, alleen en berooid.

Met Pit liep het beter af. Ze vindt de liefde bij jonkheer Robbert Padt van Heijendaal, die zich het hele boek door (spoiler!) heeft voorgedaan als chauffeur. Hopelijk heeft ze haar pit in het huwelijk behouden!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.