De verborgen geschiedenis

In de proloog van dit boek beschrijft de verteller een moord. Hij vertelt wie het slachtoffer is, wie de mede-moordenaars zijn, waar en hoe ze hun daad hebben gepleegd.
We waren niet van plan geweest het lijk te verbergen op een plaats waar met het niet kon vinden.” 
Na deze twee schokkende bladzijden volgen vijfhonderd pagina’s waarin de verteller, een jonge student, de gebeurtenissen in het fatale jaar beschrijft.  Hoe boeiend is een boek wanneer je als lezer al weet wat er gebeurd is?
Heel spannend, omdat je wilt begrijpen waarom! Adembenemend, omdat je wilt weten of hun misdaad wordt ontdekt. Verontrustend, omdat je sympathie krijgt voor de hoofdpersoon en afkeer van het slachtoffer. Tot het einde blijven er mysteries bestaan. Ook bij herhaaldelijk herlezen blijf je je afvragen welke relaties er tussen de hoofdpersonen bestonden. Was er nu werkelijk sprake van incest en wat schuilt er achter de facade van de ongrijpbare Henry?

The Secret History, het debuut van Donna Tartt, verscheen in 1992.  Uitgevers hadden gevochten om haar manuscript. Ze verkocht het voor een half miljoen dollar. En dat had alles te maken met de uitzonderlijke kwaliteit. Ze verenigt allerlei genres: psychologische roman, geschiedenis van de Oudheid, thriller, coming of age verhaal.  Haar boek was een sensatie en werd een wereldwijde bestseller.

Voor wie opziet tegen vijfhonderd pagina’s, is er een luisterboek verschenen, in het Engels voorgelezen door de schrijfster zelf. Er bestaan zelfs diverse websites over de film die nooit is gemaakt, omdat Tartt haar filmrechten niet wil afstaan. Why The secret history never became a movie  Fans noemen de acteurs die de hoofdrollen zouden moeten spelen.

Pas tien jaar later publiceerde ze haar tweede roman. Al haar fans renden naar de boekhandel, maar “The little Friend” was een teleurstelling. Na weer ruim tien jaar was de verschijning van “The Goldfinch” in 2013 toch weer groot nieuws. Ze werd overladen met prijzen, waaronder de Pulitzer prijs. Het verhaal, “Het puttertje” in de Nederlandse vertaling,  is boeiend, maar haalt het opnieuw niet bij “De verborgen geschiedenis.”
Het wachten is op een nieuwe roman in 2024.

Ik hoef maar over mijn schouder te kijken en al die jaren vallen weg: ik zie het weer achter me, het ravijn dat groen en zwart door de jonge bomen heen schemert, een beeld dat ik nooit meer zal kwijtraken. Dit is de enige geschiedenis die ik ooit zal kunnen vertellen.” 

Readers' Review: "The Secret History" By Donna Tartt - Diane Rehm

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.