De oudste bibliotheek ter wereld

img_0260.jpg

Op 1 augustus 517 schrijft Ursicino, een priester in Verona, onderaan de laatste pagina van zijn manuscript dat hij klaar is met het overschrijven van het leven van Sint Paulus door Sint Jeronimus. Het stuk perkament is er nog, in de Biblioteca Capitolare in Verona. Dat is de oudste nog bestaande bibliotheek in de wereld, een “hidden treasure”.  Toen Ursinico aan zijn lessenaar gebogen stond, was de bibliotheek al een eeuw oud.
Ik liep er toevallig langs, tijdens mijn vakantie. De bescheiden toegang aan de Piazza Duomo zie je makkelijk over het hoofd. Binnen is de entree eenvoudig en de zaal is, hoewel mooi, niet direct indrukwekkend. Het gebouw overleefde een aardbeving, Napoleons rooftocht, een overstroming in 1882 en Amerikaanse bombardementen. Telkens werd het herbouwd.img_0251.jpg
De grote attractie is niet het gebouw, maar de onschatbare collectie. Honderden manuscripten, velen met schitterende illustraties,  245  incunabula (zeer zeldzame gedrukte boeken van voor 1500) en duizenden boeken uit de 16e en 17e eeuw.
Een aantal van deze schatten is in vitrines tentoongesteld.

Het was niet druk tijdens mijn bezoek. Alle informatieborden en een film waren in het Italiaans. Een aardige jongedame bood aan om mij een rondleiding te geven in het Engels. Ze bleek een van de archivarissen te zijn. Hoewel haar Engels niet bepaald vloeiend was, kwamen we er samen wel uit. Het meest fascinerend vond ik de de oudst bekende tekst op perkament uit het jaar 484.  Het ziet er  zwartgeblakerd uit, gevolg van een mislukte restauratiepoging in de Middeleeuwen… Maar in een lichtbak boven de vitrine was de Latijnse tekst nog goed leesbaar. 

 IMG_0255

Maar er was meer moois. De eerste tekening van een middeleeuwse stad uit ca. 1100. De Indovinello Veronese, de eerst bekende tekst in het Italiaans. Een boek uit 800. Voor bibliofielen is deze Biblioteca een bezoek waard. Dan ben je in het goede gezelschap van Pepijn, de zoon van Karel de Grote, Dante en Petrarca, die hier gestudeerd hebben. Ik weet zeker dat zij ook vol bewondering naar dezelfde oude teksten hebben gekeken als ik.

Eenmaal weer buiten wandelde ik wat rond in het centrum van Verona, waar duizenden toeristen op zoek waren naar het huis met het balkon van Romeo en Julia. Dat balkon bestaat, al is het gebouwd in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Als service voor de toeristen, want Shakespeare heeft het verhaal gewoon verzonnen!
Mijn zwerftocht eindigde op het plein bij het stadhuis, waar ik een drankje nam in de schaduw van de grote Dante Alighieri. Net als hij misschien deed, wanneer hij de Biblioteca Capitolare verliet na een dag studeren! IMG_0225

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.