Boeken in de kerk

on

20190105_130833

Steeds meer kerken verliezen hun religieuze functie. En dan moet er een bestemming worden gezocht, want slopen is natuurlijk zonde.
In mijn woonomgeving, Groningen, ken ik kleine dorpskerken die veranderen in een theeschenkerij, expositiezaal, woonhuis, bed en breakfast met het bed achter het orgel (echt waar!), vergaderlocatie, yogapraktijk.

In de steden worden de grote godshuizen meestal verbouwd tot appartementen. Bijna dagelijks wandel ik in Groningen langs de imposante Noorderkerk, waarbinnen al ruim twee jaar wordt getimmerd aan veertig luxe woningen. Een halve eeuw geleden zat ik daar in de kerkbanken met opa en oma en drie pepermuntjes ! Waar blijven de jaren….

Soms verandert een kerk in een boekwinkel. In Nederland ken ik er twee: Waanders In de Broeren in Zwolle en Boekhandel Dominicanen in Maastricht. Op internet krijgt de laatste veruit de meeste aandacht. Google maar eens op bookshop en church.

Een paar weken geleden was ik in Zwolle en natuurlijk liep ik binnen in de imposante Broerenkerk. Compleet met orgel, houtsnijwerk, fresco’s aan de muren. En boeken natuurlijk, al vallen die een beetje weg in het enorme decor. Ik kreeg de indruk dat de meeste bezoekers komen voor het cafe. Op zaterdag was er geen zitplaats meer te vinden.
Dat cafe was de reden dat ik sneller vertrok dan de bedoeling was. Een kerk is gebouwd om luidkeels psalmen te zingen en heeft daarom een uitstekende akoestiek. Dat is geen goede combinatie met luid pratende Zwollenaren en rinkelend bestek. Dat vind ik tenminste, maar ja, ik ben zo oud dat ik nog psalmen heb geleerd op school.
Laat u vooral niet afschrikken en ga Waanders In de Broeren bezoeken. Het is absoluut de moeite waard.

Ik ga intussen op zoek naar meer boekwinkels in kerken. Tips zijn van harte welkom!
Misschien ga ik ook rondkijken naar een klein, romaans kerkje in de provincie Groningen om zelf een boekwinkel te beginnen. 

kerk

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.