Van Loo en Haasse, historische meesterwerken

on

20190123_202529

Op alle bestsellerlijsten prijkt deze weken  ‘De Bourgondiers’ van Bart van Loo. En dat is helemaal terecht! Hij beschrijft op fraaie wijze de levensloop van de hertogen van Bourgondie in de dertiende en veertiende eeuw.  Filips de Goede, Jan zonder Vrees, Filips de Goede, Karel de Stoute, Maria van Bourgondie, Jacoba van Beieren. Ze gaan voor je ogen leven. Net als de schilders en beeldhouwers. En dat komt vooral door de losse schrijfstijl en de fraaie wijze waarop Van Loo de mensen van eeuwen geleden tot leven weet te wekken. Lees dit boek! Ik ben meteen een weekend naar Gent gegaan om daar te gaan kijken naar het schilderij ‘De aanbidding van het Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck. In Brugge zag ik het schilderij van Filips de Goede, dat op de omslag  staat. Binnenkort wil ik naar Mechelen, Rijssel, Beaune en Dijon. Allemaal door dit boek!

De Bourgondiërs
Dit is de periode van de Honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland.  En het mooiste werk over die tijd is voor mij ‘Het woud der verwachting’ van Hella Haasse uit 1949. Laat Bart nu in zijn inleiding adviseren om vooral dit boek van Haasse te lezen, het ‘mooiste dat er over de Honderdjarige oorlog is geschreven’.
Charles d’Orleans ( 1394-1465) is een tiener wanneer zijn vader Louis, de broer van de krankzinnige Franse koning Charles VI, wordt vermoord. Hij is erbij als het Franse leger in 1415 bij Azincourt volledig wordt vernietigd door de Engelsen.  Charles wordt meegenomen naar Engeland, hij is losgeld waard. Ruim vijf en twintig jaar leeft hij als gevangene. Wanneer hij tenslotte terugkeert naar zijn vaderland, is dat onherkenbaar veranderd. Hij onttrekt zich zo goed als hij kan aan het hofleven en aan de voortdurende oorlogen. Zijn rust vindt hij in muziek en gedichten, en bij zijn jonge vrouw en zijn kinderen. Hij is zelf een dichter, een van de bekendste uit de Middeleeuwen. ‘In het Woud van Lang Verwachten’ is een van zijn bekendste verzen.
Haasse beschrijft vanuit het perspectief van deze ene man een complete geschiedenis van een onrustige en met bloed doordrenkte eeuw. Ik ben er vele jaren geleden door gegrepen en heb het vaak herlezen.  Na vijftig jaar wordt het terecht nog steeds herdrukt. En nu is er de waardige opvolger van Haasse, ‘De Bourgondiers’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.