De melkboer

on

20190107_205811.jpg

Wie herinnert zich de SRV-wagens nog? De rijdende winkels die dagelijks rond dezelfde tijd de straat in kwamen rijden. Ze zijn verdwenen, nu overal supermarkten op loopafstand zijn. En waar dat niet zo is, op het platteland, heeft iedereen een auto om naar de dichtstbijzijnde super te gaan.
Nog niet zolang geleden waren er honderden SRV-wagens op de weg. Een van hen was Tiemen van Dijken uit Middelstum, op ’t Hogeland van Groningen. Veertig jaar lang was hij melkboer, eerst met een handkar, toen met een kleine motorwagen en daarna met een SRV wagen.
In 2015 kwam hij om het leven bij een verkeersongeval. Bij zijn begrafenis waren honderden mensen aanwezig, waaronder vele klanten uit de wijde omgeving. Zijn dochter Margriet was onder de indruk van alle reacties, de brieven en kaarten van al die voor haar onbekende mensen.
Ze besloot een tijdlang vrij te nemen van haar werk om een boek te schrijven over haar vader: “De melkboer van ’t Hogeland”. Over zijn leven, zijn werk, zijn contacten met klanten.
Het is een prachtig boek geworden, een ode aan Tiemen en aan het platteland waarvan hij zoveel hield. De drukke, levendige dorpen die langzaam leeglopen. De middenstanders die het afleggen tegen de supermarkten. Tiemen maakt het allemaal mee, terwijl hij gestaag zijn rondes blijft doen met zijn “kar”. Tot die fatale dag.
Zijn dochter heeft een liefdevol verhaal geschreven over haar vader en een wereld die er zo kortgeleden nog was.

20190107_212955_1-e1546893454790.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.