Een familie, twintig jaren, vijf verslavende boeken

20181214_103433

Hoe kan het dat ik ze niet kende? De vijf boeken over de familie Cazalet. Ze zijn geweldig, en verslavend. Het eerste deel verscheen in 1990, de laatste in 2013, er is een BBC serie gemaakt. Maar de Nederlandse vertaling van ‘Light years’ kwam pas in 2017, deel 5 (Alles verandert) wordt in 2019 verwacht.  Daarom kende ik ze niet, gelukkig kan ik het inhalen.
In ieder boek staat een stamboom. Dat is handig, want er zijn drie generaties Cazalets en daarnaast hun personeel. In totaal ongeveer veertig personen. Hun verhalen beginnen in 1937 en eindigen in 1958. De schrijfster schrijft vanuit het perspectief van ieder individu, schakelt van een onzeker pubermeisje naar een overspelige vader, een lesbische vriendin, een egocentrische tweede echtgenote, de afhankelijke kokkin, een jongetje met voorliefde voor ratten als huisdier. En zo nog dertig personen. Het knappe is dat ze allemaal geloofwaardig en levensecht zijn. Alles zit in deze boeken: liefde, scheiding, ziekte, vriendschap, jaloezie, loyaliteit, familiebanden, onderdrukte sexualiteit, bankroet, verraad.
De Cazalets maken de Tweede wereldoorlog mee, terwijl de oudste zonen nog lijden onder de Eerste. De naoorlogse maatschappelijke ontwikkelingen in Engeland  zijn zichtbaar in de levens van de tweede generatie en hun kinderen.
Ik ben nu aan het lezen in deel 5. De Engelse versie, omdat ik te ongeduldig ben om te wachten op de vertaling. En dan is het voorbij, terwijl ik wil weten hoe het verder gaat met mijn favorieten. Hoe vergaat het ze in de jaren 60? Maar Elizabeth Howard is overleden en er komt geen vervolg meer.
Lees de Cazalet kronieken!
20181214_103443cropped-boekenkast.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.