Weg met zelfhulpboeken

20181204_221318-e1543959416674.jpg

Er bestaat een categorie boeken die ik voor de duidelijkheid “zelfhulpboeken” zal noemen. In de boekhandel zijn ze meestal te vinden in de kast Psychologie. Boeken over omgaan met crises, ziekte, rouw, een zware jeugd, het vinden van een man, of een vrouw, relatieproblemen, scheiding, moeilijke kinderen. Nu ja, je begrijpt wel wat ik bedoel.
Ik ben op een leeftijd dat ik ervaring heb opgedaan met de meeste van die zaken, behalve dan moeilijke kinderen. En ook ik heb zo nu en dan een hulpboek gekocht. Serieuze werken, maar ook grappige. Die laatsten kreeg ik meestal cadeau van lollige vriendinnen. Al die boeken staan linksonder in mijn boekenkast. Ik heb er al lang niet meer naar gekeken, omdat het de laatste jaren prima met mij gaat. Bij inspectie van de zelfhulpplank blijken er dertig exemplaren te staan. Daar schrik ik van.
Eerst maar eens sorteren. Twee boeken over de invloed van een moeilijke jeugd, zes over rouw en verlies. Klassiekers zijn het: Noodzakelijk verlies (Viorst) Life lessons (Kubler-Ross) Als ’t kwaad goede mensen treft (Kushner) Een boek dat mij erg heeft geraakt was The top five regrets of the dying (Ware) Zware kost, maar erg mooi.
Een paar titels voor zelfontwikkeling dateren uit de periode dat ik daar erg druk mee was. Je ongekende vermogen (Robbins) vond ik wel nuttig. De herontdekking van het ware zelf (Bosch) niet: ik ben blijven steken op pagina 37. Ik blijk ook een boek te hebben over meditatie, dat heb ik nog nooit ingekeken. En een over depressie, met de intrigerende titel Kikker gaat fietsen, over het leed dat leven heet (van Buuren) Geen idee waar dat vandaan is gekomen, een depressie heb ik gelukkig nooit gehad. Ook dit boek staat ongelezen in de kast.
De resterende zestien(!) boeken behandelen liefde en relaties. Van serieus tot hilarisch. Tegenover Wat wil de man? (Van den Broeke en De Wind) staat Wat willen vrouwen eigenlijk? (Orbach) Gelukkig heb ik ook Alles wat een man/vrouw moet weten (van Rossum en De Jong) Tot mijn afgrijzen bezit ik het vreselijke Liefde is een werkwoord (Vansteenwegen) Er steekt een papiertje uit op pagina 74, zover heb ik het nog geschopt. Praten met je partner (Heffels) heeft me niet geholpen. Mars en Venus in de slaapkamer (Gray) ook niet.  Nee, dan pasten het erotisch slagveld (Rubin) en Liefde, lust en ellende (Vonk) beter bij me.
Een verhelderend werkje vond ik Echt verliefd (Rombouts) omdat het een wetenschappelijke analyse geeft van een emotie. En voor vriendinnenavondjes met witte wijn heb ik Bedazzle je man, een astrologiegids om je man te verleiden (Rose) in de aanbieding. Met tips voor gedrag, kleding, cadeautjes en natuurlijk de juiste seks voor ieder sterrenbeeld.
Wat te doen met al deze inmiddels overbodige boeken? Een paar wil ik houden, die hebben betekenis voor me. Een aantal kan ik nog eens doorbladeren en misschien (her)lezen. De helft kan weg, die zet ik een poosje in mijn Boekwinkeltje. Als er toch nog eens een partner komt, dan hoop ik dat ik alles weet wat ik van een man moet weten, dat ik met hem kan praten, dat ik echt verliefd ben, dat we veel lust en geen ellende hebben, en dat we vooral geen werkwoorden nodig hebben.
Zo, er is een halve plank vrijgekomen in mijn kast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.