Het rode sprookjesboek

20181202_124500 (2)Het sprookjesboek was al in ons huis aanwezig. Ik heb het niet cadeau gekregen op mijn verjaardag of met Sinterklaas.  Het stond voor het grijpen en ik begon erin te lezen toen ik zeven of acht jaar oud was. De omslag was mooi, glimmend rood met een kasteel erop. De verhalen waren lang, met veel onbekende woorden: hoveling, hardvochtigheid, sultan, roebels, verzwelgen.  Ik denk niet dat ik alles begreep. Dat moet later zijn gekomen, vanaf een jaar of tien.
De grootste attractie waren de illustraties. Paginagrote, gekleurde platen vol exotische dieren, mooie prinsessen en domme boerenzonen. Maar dat niet alleen, er waren ook potloodtekeningen, simpel maar effectief. Ik keek en keek en vond ze allemaal prachtig.
Jarenlang las en herlas ik de sprookjes. De Russische volksverhalen waren de mooiste, griezelig en onbekend. Prins Iwan, de heks Baba-Jaga en haar hutje op kippenpoten, prinses Marja Morewna, de wijze Siwko-Boerko.
Er kwamen andere boeken en mijn sprookjesboek bleef tenslotte gesloten. Al meer dan vijftig jaar staat het in mijn boekenkast. De omslag is dof geworden en het papier geel. Mijn eigen zoons heb ik er niet uit voorgelezen. Ze vonden sprookjes niet boeiend.

Nu haal ik eindelijk mijn boek weer tevoorschijn. Op internet zoek ik informatie. Het is een Margriet sprookjesboek, uitgegeven door de Geïllustreerde Pers. Nergens is een jaar van uitgave te bekennen, maar het moet tussen 1952 en 1959 zijn verschenen. En ik ontdek dat er drie delen zijn: rood, blauw en groen. Vijf euro per stuk kosten ze nu bij Boekwinkeltjes. Ik bestel meteen de twee delen die ik als kind dolgraag had willen hebben.
De 43 verhalen in mijn boek zijn bewerkt door o.a. Nienke van Hichtum en Antoon Coolen. Van Hichtum van Afkes tiental en Coolen van Dorp aan de rivier. Ook gelezen! De illustraties zijn van de hand van Nans van Leeuwen. Ze was een bekende illustrator van kinderboeken, zo maakte ze ook de tekeningen van kabouter Piggelmee. Dat zorgt voor een nieuwe golf herinneringen.
Ik blader door mijn boek en alles komt tot leven. Ik herken iedere tekening tot in de details. Het Chinese meisje met het bord op haar hoofd, dat wordt uitgelachen. Ik ben zelf eens door de kamer gaan lopen met een soepbord op mijn hoofd. Repelsteeltje dansend om het vuur. Dat verhaal heb ik vele keren verteld, toen ik onderwijzeres was. De kinderen mochten namen bedenken voor het boze mannetje, net als de koningin. De tekening van de toren, waarin Maruzza werd opgesloten om haar noodlot te ontlopen. Dat lukte natuurlijk niet, de prachtige groene vogel (een echte prins) wist binnen te komen.  Ik sla bladzij na bladzij om en mijn jeugd keert terug.

20181202_124238
Dat gevoel wordt sterker wanneer ik begin te lezen. Zinnen, soms hele alinea’s, springen van het papier. Moeiteloos kan ik ze opzeggen. Ergens in een hoekje van mijn hoofd liggen alle boeken opgeslagen die ik ooit heb gelezen. Dat is een mooie gedachte.
De lievelingsverhalen van toen,ik herlees ze en geniet. Prinses Tcherkesse die de hemel liet regenen als ze weende. En prinses kikvors, eigenlijk Marja de Schone, die moest ontsnappen aan de vloek van het IJzeren Hoofd. Het zijn inderdaad lange teksten, vol  ouderwetse taal.  20181202_124356
Opeens herinner ik me dat ik tijdens een bezoek aan Sint-Petersburg een boek met sprookjes heb meegenomen. Na enig zoekwerk in de kast sla ik het open. De schitterende laktekeningen waren de reden om het te kopen.  Gedetailleerd en glanzend als middeleeuwse miniaturen. En daar is de Russische variant van prinses kikvors en het verhaal van de snoek. Een mooie aanvulling.
Mijn sprookjesboek gaat voorlopig niet meer de kast in. Ik ga het lezen, van begin tot eind. En daarna komen het groene en blauwe deel aan de beurt!

20181203_113932

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Marguerite Wiewel schreef:

  Hoi Lies,
  Wat een super leuke post!! Ik had als kind deze boeken ook. Ik geloof maar twee, maar weet niet meer welke kleuren. Toen ik in de text Las van het huis opkippepoten, herkende ik het meteen! Helaas heb ik ze niet meer….
  Al jaren ben ik op zoek naar een illustratie. Ik denk in het sprookje van de sneeuwkonigin. Het is een plaat van het kleine rendier meisje. Ze houd de teugels vast (je ziet haar op de rug) bij het hoofd terwijl Greta erop klimt. Ik weet niet zeker of het in deze boeken zıt maar dacht van wel. Klinkt dit bekend?
  In elk geval bedankt voor de trip ‘down memory lane’!!!

  Like

  1. Lies Reitsema schreef:

   Beste Marguerite,
   Dank voor je enthousiaste reactie. ik heb in mijn boek gekeken, maar daar staat geen verhaal over een sneeuwkoningin in. Er zijn volgens mij meer delen. Je kunt eens kijken op boekwinkeltjes.nl Of informeren bij het Kinderboekenhuis in Winsum (heb ik ook een blog over geschreven) hartelijke groet,
   Lies

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.